برخی ها با سیستم عامل لینوکس اوبنتو اشنا نیستند در این مطلب می خواهم توضیحاتی درباره 
لینوکس اوبونتو بگم که 100% اشنایی شما از این توزیع اوبونتو کامل خواهد شد 
اوبونتو ( Ubuntu ) یک توزیع گنو/لینوکس است که بر مبنای توزیع دبیان پایه‌ گذاری شده‌است؛ اما با آن تفاوت دارد. نام اوبونتو از یکی از مفاهیم آفریقای جنوبی به معنی «انسانیت نسبت به دیگران» ( Humanity Towards Others ) گرفته شده‌است. از ویژگی‌های بارز اوبونتو می‌توان به کاربرپسند بودن، سادگی، زیبایی، سرعت و عدم نیاز به سخت‌افزار پیچیده اشاره کرد

این سیستم‌عامل یکی از کاربرپسندترین توزیع‌های گنو/لینوکس است و در مدت نسبتاً کوتاه عمر خود، توانسته رشد خیره‌کننده‌ای در جذب کاربران عادی داشته باشد. بر طبق آمار وب، این توزیع در بین دیگر توزیع‌های گنو/لینوکس ۵۰ تا ۷۰ درصد سهم بازار را بدست آورده‌است.  در ایران نیز این سیستم‌عامل کاربران زیادی را جذب کرده و جامعهٔ مجازی نسبتاً خوبی در کنار آن شکل گرفته‌است. اوبونتو دارای پشتیبانی نسبتاً خوبی از تمام زبان‌های زنده دنیا از جمله زبان فارسی است.

اوبونتو هر ۶ ماه یک بار نسخهٔ جدیدی را عرضه می‌کند. هر نسخه از اوبونتو، تا ۱۸ ماه پس از انتشار آن نسخه، پشتیبانی می‌شود.

تاریخچه و روند توسعه

نام اصلی پروژه اوبونتو no-name-yet.com بود کنونیکال از آغاز پروژه به استفاده از دامنه no-name-yet.com ادامه داده‌است. اولین نسخه اوبونتو در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۴ عرضه شد و به عنوان یک شاخه شاخه از دبین گنو/لینوکس به طور موقت آغاز به کار کرد؛ هدف آن این بود که از کد دبین استفاده کند تا هر شش ماه یک نسخه جدید از اوبونتو را عرضه نماید. برخلاف برخی از شاخه‌های همه منظوره دیگر دبین مانند Xandros، لینسپایر و لیبرانت کنونیکال به فلسفه دبین پایبند بوده و اغلب اوقات به جای تکیه بر متن‌های بسته به عنوان مدل تجاری خود به فلسفه نرم‌افزار آزاد تکیه می‌کند.

بسته‌های اوبونتو عموماً مبتنی بر بسته‌هایی از مجموعه غیر پایدار دبین هستند. اوبونتو برای مدیریت بسته‌های نصب شده از ابزار بسته بندی پیشرفته دبین استفاده می‌کند. با این وجود بسته‌های دبین و اوبونتو لزوماً با هم سازگار نیستند. برخی از توسعه دهندگان اوبونتو مسئوول بسته‌های اصلی خود دبین نیز هستند و تغییرات اوبونتو به جای اینکه فقط در زمان عرضه اعلام شوند، به محض انجام به دبین نیز ارسال می‌شوند . با این وجود در آوریل ۲۰۰۵ یان موردوک بنیانگذار دبین اوبونتو را به دلیل ناسازگاری‌های بسته‌های آن و بسته‌های دبین مورد انتقاد قرار داد و اظهار داشت که اوبونتو از Debian Sarge بسیار فاصله گرفته‌است.

در حال حاضر مارک شاتلورث از طریق شرکت کنونیکال هزینه اوبونتو را پرداخت می‌کند. در ۸ ژوئیه ۲۰۰۵ کنونیکال ایجاد بنیاد اوبونتو را با سرمایه‌گذاری اولیه ۱۰ میلیون دلار آمریکا اعلام کرد. هدف از این بنیاد تضمین پشتیبانی و توسعه برای همه نسخه‌های آینده اوبونتو از ابتدای ۲۰۰۶ است و تا آن زمان این بنیاد راکد می‌ماند. شاتلورث معتقد است که در صورتی که کنونیکال کنار بکشد این بنیاد بودجه اضطراری را تامین می‌کند. برنامه‌هایی برای یک شاخه از اوبونتو با نام کد «Grumpy Groundhog» وجود دارد قرار است که این شاخه دائماً ناپایدار و آزمایشی باشد و متن برنامه را مستقیماً از کنترل اصلاح برنامه‌ها و کاربردهای مختلفی که با اوبونتو عرضه می‌شوند، بیرون بکشد. بدین ترتیب کاربران و توسعه دهندگان رده بالا می‌توانند نسخه‌های بهنگام هر یک از برنامه‌ها را بدون نیاز به ساختن بسته‌ها آزمایش کنند؛ همچنین این شاخه می‌تواند هشدارهای اولیه را درباره اشکالات ساختن بسته‌های معماری‌های مختلف ارائه نماید. اوبونتو دارای نسخه‌هایی با پشتیبانی بلند مدت نیز هست که به جای پشتیبانی ۱۸ ماهه، ۳ سال پشتیبانی برای نسخهٔ ویژهٔ رایانه‌های شخصی و ۵ سال پشتیبانی برای نسخه‌های سرور ارائه می‌کند.

ویژگی‌ ها ی اوبونتو

یکی از نکات مورد توجه در پروژه اوبونتو، تأکید بر دسترسی و جهانی‌سازی است. به همین منظور این نرم‌افزار برای تمام ملیت‌ها موجود است. کار کردن با آن بسیار راحت است و حتی کاربران ناآشنا هم، به راحتی به محیط آن عادت می‌کنند.

 

چند تا سوال متداول درباره اوبنتو :

چگونه اوبونتو را بنویسیم و تلفظ کنیم؟
اوبونتو یک واژه آفریقایی از Zulu و Xhosa است و به صورت اوبونتو نوشته و oo-BOON-too تلفظ می شود.

قیمت اوبونتو چقدر است؟
اوبونتو یک نرم‌افزار آزاد است و کلیه نسخه‌های آن به صورت کاملا رایگان عرضه میشود.

Canonical Ltd کیست؟
Canonical Ltd یک شرکت اروپایی است که حامی و پشتیبان تجاری اوبونتو می‌باشد.

با وجود عرضه رایگان اوبونتو،Canonical چگونه کسب درآمد می کند؟
منافع اصلی Canonical از طریق قراردادهای پشتیبانی تجاری و سرویسهای مهندسی تامین می شود. Canonical دارای خدمات پشتیبانی 24 ساعته در 7 روز هفته است. از پشتیبانی حدود 500 شرکت بزرگ تجاری گرفته تا مدارس، موسسات دولتی و انستیتوهای تحقیقاتی.

توزیعهای مختلف خانواده اوبونتو چه هستند؟
اوبونتو نسخه‌های مختلفی دارد. برخی با میزکارهای مختلف و برخی مخصوص نیازهای خاص.

کوبونتو: یک نسخه رسمی بر اساس اوبونتو است که با میزکار KDE عرضه می شود. کوبونتو بخشی از پروژه اوبونتو است و از همان هسته استفاده میکند. کوبونتو یک توزیع بسیار جذاب است که دارای پتانسیلهای بالقوه میزکار KDE می‌باشد. کوبونتو از همان مخازن اوبونتو استفاده میکند و معماریهای سخت‌افزاری یکسانی را نیز پشتیبانی میکند.

ادوبونتو: یک نسخه رسمی بر اساس اوبونتو است که برای استفاده در کلاسهای درس آماده شده است. ادوبونتو دارای تعداد بسیار زیادی بسته‌های نرم‌افزاری مورد نیاز محیطهای آموزشی شامل GCompris و KDE Edutainment Suite و Schooltool Calendar است. ادوبونتو با همکاری تعدادی از معلمین و محققین با ملیتهای مختلف توسعه داده شده است. ادوبونتو به معلمین و یا ارائه دهندگان مطالب امکان میدهد تا به سرعت بتوانند یک محیط آموزشی بنا نموده و آنرا مدیریت کنند.

زوبونتو: یک نسخه رسمی بر اساس اوبونتو است که دارای میزکار Xfce می‌باشد. این نسخه مناسب برای کاربرانی است که دارای سخت‌افزارهای قدیمی با قابلیتهای پایین هستند. زوبونتو به طور اصلی بسته‌های میزکار را گنوم را دارد.

چگونه میزکارهای یا یا را داشته باشم؟( KDE Xfce Gnome)
اوبونتو، کوبونتو، ادوبونتو، زوبونتو و اوبونتو سرور دارای پایه و هسته یکسانی می‌باشند و به این ترتیب شما میتوانید هر کدام از میزکارها را روی هر یک از این نسخه‌ها نصب و استفاده نمائید.

Gnome:
گنوم میزکار اصلی اوبونتو است. این میزکار با نصب بسته ubuntu-desktop نصب میشود.

KDE:
کی‌دی‌ای میزکار پیش‌فرض کوبونتو است. این میزکار به کمک بسته kubuntu-desktop قابل نصب است.

Xfce:
ایکس‌اف‌سی‌ای میزکار پیش‌فرض زوبونتو است. این میزکار به کمک بسته xubuntu-desktop قابل نصب است.

نسخه‌های جدید چه زمانی منتشر میشوند؟
هر شش ماه یک انتشار جدید دارد که 18 ماه پشتیبانی امنیتی و رفع ایراد و بروزآوری ترجمه خواهد داشت.

نسخه سرور اوبونتو چیست؟
نسخه سرور اوبونتو یک توزیع پایدار بر اساس اوبونتو است که مخصوص سرویس‌دهنده‌ها طراحی شده و توسعه داده میشود.

اوبونتو چه ابزارها و نرم‌افزارهایی دارد؟
اوبونتو یک طیف وسیع و بسیار کامل از بسته‌های نرم‌افزاری مخصوص میزکار و سرور را داراست. وقتی اوبونتو را نصب میکنید برخی از محبوب‌ترین این بسته‌های نرم‌افزاری که عموما برای کارهای روزمره کافی هستند، نصب خواهند شد. علاوه بر این شما قادر خواهید به صورت رایگان طیف بسیار وسیعی از نرم‌افزارهای رایگان را که برای نسخه‌های مختلف اوبونتو آماده میشوند، نصب نمائید.

چقدر نرم‌افزار برای اوبونتو در دسترس و قابل نصب است؟
حدود 1000 بسته نرم‌افزاری به صورت پیش‌فرض نصب میشوند و حدود 1300 بسته دارای پشتیبانی رسمی می‌باشند. علاوه بر اینها بیش از 16000 بسته نرم‌افزاری درست پس از نصب اوبونتو آماده نصب روی سیستم شما هستند. نصب این بسته‌ها از طریق اینترنت بوده و با چند کلیک ساده انجام میشود. علاوه بر این بسته‌های نرم‌افزاری مخازن غیر رسمی نیز وجود دارند که در سراسر دنیا توسط جامعه کاربران اوبونتو توسعه داده و در اختیار سایرین قرار می گیرند.

تفاوت سخه Desktop  و Alternate در چیست؟
نسخه Desktop :همان دیسک زنده اوبونتو است که بدون نیاز به نصب بر روی هارد دیسک قابلیت اجرا و بالاآوردن اوبونتو از طریق درایو سی‌دی خوان را دارد. نسخه Desktop یک نصب گرافیکی برای نصب آسان اوبونتو دارد.

نسخه  Alternate : نسخه‌ای از اوبونتو است که بدون نصب بر روی هارد دیسک قابلیت اجرا ندارد. این نسخه سیستم شما را بوت نموده و از طریق یک نصاب خط فرمانی اوبونتو را روی سیستم شما نصب میکند.

تفاوت سی‌دی و دی وی دی  اوبونتو در چیست؟
نسخه DVD اوبونتو و کوبونتو دارای مجموعه‌های نرم‌افزاری بسیار کامل از بسته‌های نرم‌افزاری مربوطه هستند. DVD اوبونتو ابزارهای میزکار گنوم و DVD کوبونتو ابزارهای میزکار KDE را دارد.
نسخه DVD در زمان بوت امکان بوت به هر 2 صورت نسخه Alternate و Desktop را دارد.

آیا اوبونتو از زبان فارسی پشتیبانی می کند؟
شما بدون نصب هیچ قلم یا تنظیم اضافی قادر خواهید بود متون فارسی را در ابزارهای اداری و یا اینترنتی دیده و مرور نمائید. برای ویرایش فایلهای فارسی شما میتوانید به سادگی قلمهای اضافی را در میزکارهای اوبونتو اضافه نموده و تنظیمات فارسی نویسی را با چند کلیک موس انجام دهید. راهنمای اضافه نمودن امکانات تکمیلی زبان فارسی به اوبونتو به شما کمک خواهد کرد تا قلمهای تکمیلی را اضافه نموده و تنظیمات مناسبی را انجام دهید.
ضمنا بسیاری از منوها و ابزارها و پنجره‌های میزکارهای مختلف اوبونتو نیز به زبان فارسی ترجمه شده و پس از نصب بسته‌های مربوطه شما قادر خواهید بود میزکار اوبونتو را به فارسی ببین